Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do piatkového klimatického štrajku sa zapojilo vyše 50 krajín

Klimatickí aktivisti z hnutia Fridays for Future protestujú v Miláne v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Organizátori klimatického štrajku žiadajú, aby podporovatelia protestovali proti podpore fosílnych palív.

Berlín 19. marca (TASR) - Skupiny aktivistov z hnutia Piatky pre budúcnosť organizovali v piatok globálny klimatický štrajk pod heslom "Už žiadne ďalšie prázdne sľuby". Protesty, plánované vo viac ako 50 krajinách, sa konali v čase, keď platia obmedzenia verejných zhromaždení v dôsledku koronavírusovej pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Organizátori klimatického štrajku žiadajú, aby podporovatelia protestovali proti podpore fosílnych palív a proti tomu, čo považujú za neúspešnú politiku v oblasti klímy. Požadujú tiež vytvorenie "ročných záväzných uhlíkových rozpočtov založených na najlepších dostupných vedách".

Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť, ako sa do protestných akcií zapojili mladí ľudia z viacerých krajín vrátane Austrálie, Bangladéša, Japonska, Kene, Malajzie a Srí Lanky.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá inšpirovala ľudí po celom svete k vlne protestov vyzývaním na rázne kroky v oblasti klimatickej zmeny, retvítla tieto fotografie na svoj účet na Twitteri. "Školský štrajk 135. týždeň. Dnes je globálny štrajk!," napísala táto 18-ročná Švédka s požiadavkou, aby sa ľudia vyhýbali veľkým demonštráciám.



Nemecký Inštitút Alfreda Wegenera (AWI) zverejnil na podporu klimatického protestu fotografie výskumníkov z nemecko-francúzskej výskumnej stanice AWIPEV na Špicbergoch, z výskumnej lode Polarstern, ktorá pôsobí v Arktíde, a z výskumnej stanice Neumayer v Antarktíde.

V súlade s obmedzeniami súvisiacimi s pandémiou sa v Nemecku podľa organizátorov bude konať zhruba 210 zhromaždení.

Celosvetové študentské demonštrácie a štrajky za ochranu klímy sa konajú pod heslom Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) od roku 2018. Ich pravidelné konanie v mnohých krajinách sveta však ochromila súčasná pandémia nového typu koronavírusu a presunuli sa skôr do on-line prostredia.