Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do Poľska sa pokúsili preniknúť stovky migrantov

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v poľskom rozhlase povedal, že vyriešenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach môže trvať ešte celé mesiace či dokonca roky.

Varšava 20. novembra (TASR) - Niekoľko väčších skupín migrantov, vrátane jednej pozostávajúcej z približne 200 ľudí, sa v piatok večer pokúsilo prekročiť poľské hranice z Bieloruska. Informovala v sobotu agentúra PAP s odvolaním sa na hovorkyňu poľskej pohraničnej stráže Annu Michalskú.

K pokusom o ilegálne prekročenie poľského územia došlo pri lokalite Dubicze Cerkiewne v Podleskom vojvodstve ležiacom na východe Poľska.

"Najväčšiu skupinu tvorilo dvesto ľudí, ostatné pozostávali z niekoľko desiatok," povedala Michalská s tým, že na poľské územie sa podarilo preniknúť 24 ľuďom. Všetky tieto osoby podľa nej pohraničná stráž zastavila a následne im nariadila opustiť územie Poľska.

Podľa Michalskej boli migranti veľmi agresívni a na príslušníkov poľskej pohraničnej stráže hádzali kamene a petardy.

Agentúra DPA informovala, že poľská pohraničná stráž zadržala viacero prevádzačov vrátane štyroch Poliakov, dvoch Ukrajincov, dvoch Nemcov, Azerbajdžanca a Gruzínca.

Michalská dodala, že k rodine s osemmesačným dieťaťom bola privolaná sanitka. Matku a dieťa prepravili do nemocnice, otca previezli na oddelenie pohraničnej stráže.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v poľskom rozhlase povedal, že vyriešenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach môže trvať ešte celé mesiace či dokonca roky.

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.