Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Do Rakúska priletelo zo zahraničia vyše 200 zdravotníkov

Zdravotníci v ochranných oblekoch prichádzajú do služby v nemocnici v juhokórejskom meste Daegu 30. marca 2020. Južná Kórea potvrdila v pondelok 78 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 9661. Krivka šírenia koronavírusu však postupne klesá, keďže predchádzajúci deň bolo zaznamenaných nových prípadov 105. Počet úmrtí vzrástol o šesť celkovo na 158. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na to, že niektoré susedné krajiny už pre šíriacu sa nákazu uzavreli svoje hranice, vrástli v Rakúsku obavy, že dôjde k ohrozeniu pohybu zahraničných zdravotníkov.

Viedeň 31. marca (TASR) - Vyše 200 zahraničných zdravotníkov z Rumunska a Bulharska priletelo v pondelok charterovými letmi do Rakúska. Ich úlohou je zabrániť vzniku nedostatku zdravotníckeho personálu v čase, keď krajina bojuje s pandémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na miestne úrady v spolkovej krajine Dolné Rakúsko o tom informovala agentúra AFP. Zároveň pripomenula, že rakúske zdravotníctvo je závislé od zdravotníkov zo strednej východnej Európy.

V pondelok priletelo do Rakúska 231 zdravotníkov z bulharskej metropoly Sofia, ako aj z rumunského mesta Temešvár. Očakáva sa od nich pomoc pri nepretržitej starostlivosti o pacientov v Dolnom Rakúsku. Predstaviteľka miestnej vlády pre sociálne otázky Christiane Teschlová-Hofmeisterová v tejto súvislosti pre rozhlasovú stanicu Ö1 uviedla, že nevie s určitosťou povedať, či ide o "jednorazovú záležitosť".

Vzhľadom na to, že niektoré susedné krajiny už pre šíriacu sa nákazu uzavreli svoje hranice, vrástli v Rakúsku obavy, že dôjde k ohrozeniu pohybu zahraničných zdravotníkov.

Dopraveným zdravotníkom, ktorí musia stráviť 14 dní v karanténe, hradí pobyt v hoteli regionálna obchodná komora. Od zdravotníkov sa však očakáva, že v Rakúsku strávia dlhšiu dobu, než štandardné tri až štyri týždne.

Európska komisia členským štátom EÚ odporučila, aby aj napriek novým reštriktívnym opatreniam umožnili prekračovať hranice osobám zamestnaným v kľúčových odvetviach.