Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do rokliny v oblasti sýrskej Rakky niekoľko rokov hádzali mŕtve telá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Päťdesiat metrov hlbokú roklinu nachádzajúcu sa v púštnej oblasti provincie Rakka kedysi ovládala extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Damask 4. mája (TASR) - Organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok vyzvala na vyšetrovanie týkajúce sa veľkej rokliny na severe Sýrie, ktorá bola niekoľko rokov používaná ako miesto na odhadzovanie mŕtvych tiel. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Päťdesiat metrov hlbokú roklinu nachádzajúcu sa v púštnej oblasti provincie Rakka kedysi ovládala extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Tá vládla v samozvanom "kalifáte", rozkladajúcom sa na obrovských dobytých územiach Sýrie a Iraku.

HRW preskúmala spomínané miesto po tom, čo ho koncom roka 2017 od džihádistov vybojovali sily vedené Kurdmi. HRW našla v rokline mŕtve telá, ktoré sa tam dostali za vlády IS, ale aj po nej.

"Roklina al-Húta, kedysi nádherné prírodné miesto, sa stala miestom hrôzy a odplaty," povedala Sara Kajjalí, sýrska bádateľka z HRW.

Roklina, ktorej dno nie je z okraja ani vidieť, mala v tejto oblasti vždy takmer mystickú povesť, ale bola aj obľúbeným oddychovým miestom pre obyvateľov, kam chodili na rodinné pikniky.

"Odhaliť, čo sa tam stalo, a aj v prípade ostatných masových hrobov v Sýrii, je rozhodujúce pre to, aby sme zistili, čo sa presne stalo tisícom ľudí popravených Islamským štátom. Páchateľov potom treba postaviť pred spravodlivosť," vysvetlila Kajjalí.

Oblasť okolo rokliny al-Húta v súčasnosti kontrolujú sýrski povstalci podporovaní Tureckom.

Nie je známe, koľko tiel bolo odhodených do rokliny, jedného z vyše 20 masových hrobov nájdených v oblastiach, kedysi kontrolovaných Islamským štátom.

HRW uviedla, že existencia tohto otvoreného masového hrobu vyšla najavo, keď bojovník IS odniesol svoj laptop do opravy v meste Tal Abjad.

Pracovník v tejto predajni s opravou chcel odhaliť zločiny IS a tak skopíroval obsah laptopu, v ktorom sa nachádzalo aj video zachytávajúce džihádistov hádžucich telá do rokliny.

HRW podnikla let dronu nad roklinou a spozorovala niekoľko tiel plávajúcich vo vode, ktorá zapĺňala najhlbšiu časť rokliny.

"Na základe štádia rozkladu možno povedať, že tieto telá tam boli hodené dávno po tom, čo z oblasti odišiel IS. Totožnosť týchto obetí a príčina ich smrti sú stále neznáme," uviedla organizácia HRW.

Podobná úžina známa ako al-Chafsa v severnom Iraku podľa predpokladov tiež obsahuje telá mnohých obetí Islamského štátu. HRW upozornila, že aj toto miesto musí byť dôkladne preskúmané a vyšetrené.