Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Do Saudskej Arábie prišli iránski diplomati

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sa v ostatnom čase snažia o normalizáciu svojich vzťahov, pričom rozhovory s týmto cieľom medzi nimi sprostredkúva od vlaňajšieho apríla susedný Irak.

Teherán 17. januára (TASR) - Do Saudskej Arábie pricestovali traja iránski diplomati, ktorí tam majú Teherán zastupovať v Organizácii islamskej spolupráce (OIC). Informovala o tom v pondelok iránska štátna televízia s tým, že diplomati tam pricestovali už pred niekoľkými dňami. Agentúra AP uvádza, že od roku 2016 je to vôbec prvýkrát, čo Rijád prijal iránskych diplomatov.

V roku 2016 totiž tieto dve krajiny prerušili diplomatické vzťahy. Stalo sa tak po tom, ako iránski demonštranti po poprave prominentného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii zaútočili na saudskoarabskú ambasádu. Prerušeniu vzťahov predchádzala aj účasť Saudskej Arábie na vojenských operáciách voči protivládnym povstalcom v Jemene, ktorých zase podporuje Irán.

Najnovší vývoj situácie signalizuje potenciálne zlepšenie vzťahov, ako aj ďalšie možné diplomatické výmeny medzi Teheránom a Rijádom, uvádza AP. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde povedal, že Irán sa nateraz sústredí na otvorenie svojich kancelárii v rámci OIC, sídliacej v saudskoarabskej Džidde, s tromi diplomatmi. Teherán však zároveň už dlhšie deklaruje, že je pripravený otvoriť svoje veľvyslanectvo v Rijáde.

Obe krajiny sa v ostatnom čase snažia o normalizáciu svojich vzťahov, pričom rozhovory s týmto cieľom medzi nimi sprostredkúva od vlaňajšieho apríla susedný Irak.

Irán a Saudská Arábia sú považované za regionálnych rivalov, stojacich na opačných stranách konfliktov na Blízkom východe – v Jemene či Sýrii. Saudskú Arábiu znepokojuje aj iránsky jadrový program.