Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Do Španielska pricestoval predstaviteľ venezuelskej opozície López

Leopold López, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Leopold López sa s manželkou a ich spoločnou dcérou uchýlil do rezidencie španielskeho veľvyslanca minulý rok 30. apríla po tom, ako ho oslobodili z domáceho väzenia vojaci.

Madrid 25. októbra (TASR) - Popredný venezuelský opozičný aktivista Leopold López, ktorý strávil 18 mesiacov v rezidencii španielskeho veľvyslanca v Caracase, pricestoval v nedeľu do španielskej metropoly Madrid. Správu priniesla agentúra AFP, ktorej to potvrdil jeho otec.

López z rezidencie vo venezuelskej metropole odišiel pred niekoľkými dňami. Do susednej Kolumbie, odkiaľ odcestoval do Španielska, utiekol v piatok.

Leopold López sa s manželkou a ich spoločnou dcérou uchýlil do rezidencie španielskeho veľvyslanca minulý rok 30. apríla po tom, ako ho oslobodili z domáceho väzenia vojaci verní venezuelskému opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi, ktorého snaha o vojenské povstanie proti socialistickému prezidentovi Nicolásovi Madurovi však bola ešte v ten istý deň potlačená.

López bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. Keď ho Guaidóovi vojaci z väzenia oslobodili a ich snaha o povstanie bola potlačená, požiadal, aby jemu a jeho rodine poskytla útočisko čílska ambasáda v Caracase. Neskôr sa rozhodol, že sa uchýli do tamojšej rezidencie španielskeho veľvyslanca.

Lópezova manželka Lilian Tintoriová a dcéra pricestovali do Madridu vlani v máji, pripomenula agentúra Reuters.