Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Srbska prichádza najväčšia vlna migrantov, asi pôjde cez Maďarsko

Ilustračné foto. Foto: TASR – Ladislav Vallach

Migranti zo Sýrie uviedli, že na juh Srbska sa dostali za osem až deväť dní.

Budapešť 7. septembra (TASR) - Do raňajších hodín prišlo do Srbska z Macedónska zhruba 5000 prisťahovalcov, a to len v priebehu niekoľkých hodín. Očakáva sa, že za celý pondelok ich bude viac, než v rekordný deň 23. augusta: počet ľudí, ktorí vtedy prekročili uvedené hranice, prevýšil číslo 7000.

Podľa informácií maďarskej verejnoprávnej televíznej stanice M1 doposiaľ najväčšia vlna migrantov bude chcieť zrejme pokračovať v ceste cez Maďarsko.

Podľa vyjadrení obyvateľov srbskej metropoly Belehrad autobusy odvážajú migrantov k maďarským hraniciam bez dokumentov či registrácie. Denne odchádzajú z hlavného mesta desiatky autobusov smerom k Subotici, Kanjiži a Horgošu.

Migranti zo Sýrie uviedli, že na juh Srbska sa dostali za osem až deväť dní, pred niekoľkými mesiacmi si cesta vyžiadala ešte týždne a mesiace, teraz je však tranzit cez krajiny medzi Sýriou a Srbskom rýchlejší.

Predstaviteľ úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v juhosrbskom Preševe Emmanuel Gignac vyhlásil, že v týchto dňoch sa očakáva ďalšia mohutná vlna utečencov. Zo soboty na nedeľu totiž čakalo na grécko-macedónskych hraniciach 5000 migrantov a takisto približne 5000 migrantov bolo už na ceste smerom do Srbska.

Prioritou pre Maďarsko je ochrana hraníc


Medzi najdôležitejšie úlohy Maďarska patrí ochrana hraníc a dôležitou úlohou je aj zabrániť ilegálnej migrácii. Výstavba zábran na maďarsko-srbských hraniciach bola potrebná kvôli ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, povedal v rozhovore pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Der Standard maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

"Solidarita pre nás znamená toľko, že budeme strážiť svoje hranice," uviedol šéf maďarskej diplomacie podľa agentúry MTI. Szijjártó vyjadril nepochopenie pre kritiku zo strany Rakúska, ktoré podľa neho upozornilo Maďarsko, aby registrovalo utečencov a nepúšťalo ich do Rakúska, na druhej strane kritizovalo výstavbu fyzických zábran na maďarsko-srbských hraniciach.

"Musíme sa rozhodnúť, či chceme chrániť hranice, alebo každého púšťať," konštatoval Szijjártó.
Plot má usmerniť migrantov k legálnym hraničným priechodom. Maďarsko podľa jeho slov v súčasnosti buduje tri tranzitné zóny pri srbských hraniciach, kde môžu migranti podať žiadosť o azyl, ktorá bude rýchle a individuálne posúdená. Komu bude udelený azyl, môže vstúpiť na územie Maďarska, komu však žiadosť odmietnu, bude musieť opustiť tranzitnú zónu smerom do Srbska.

Szijjártó informoval, že v tomto roku prišlo do Maďarska 167.000 ilegálnych migrantov, z nich 99 percent cez Srbsko. V Maďarsku podalo žiadosť o azyl takmer 150.000 cudzincov. Z nich však väčšina pred ukončením azylového procesu opustí krajinu. Podľa odhadov azyl udelia v Maďarsku deviatom percentám žiadateľov.