Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Do Sudánu pricestoval po 25 rokoch prvý veľvyslanec USA

Na archívnej snímke odporcovia vojenského prevratu v Sudáne protestujú v Chartúme v stredu 17. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Počas troch desaťročí vlády zosadeného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra boli vzťahy medzi USA a Sudánom veľmi napäté, pričom Washington uvalil na Chartúm hospodárske sankcie.

Chartúm 24. augusta (TASR) - Prvý americký veľvyslanec v Sudáne sa v stredu po 25 rokoch ujal svojej funkcie. Ide o najnovší krok v procese uvoľňovania vzťahov medzi Washingtonom a Chartúmom, odkedy USA vyradili Sudán zo zoznamu štátnych sponzorov terorizmu, informuje tlačová agentúra AFP.

Počas troch desaťročí vlády zosadeného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra boli vzťahy medzi USA a Sudánom veľmi napäté, pričom Washington uvalil na Chartúm hospodárske sankcie. V roku 1993 USA zaradili Sudán na svoj zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Bašírov režim totiž v rokoch 1992 – 1996 poskytol útočisko zakladateľovi teroristickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi.

"Veľvyslanec John Godfrey dnes pricestoval do Chartúmu ako prvý veľvyslanec USA v Sudáne po takmer 25 rokoch," uvádza sa vo vyhlásení ambasády USA.

"Godfrey sa bude usilovať o posilnenie vzťahov medzi americkým a sudánskym ľudom, ako aj o podporu jeho snáh o slobodu, mier, spravodlivosť a prechod k demokracii," dodal americký zastupiteľský úrad.

Sudán sa od minuloročného vojenského prevratu pod vedením veliteľa armády Abdala Fattáha Burhána borí s nepokojmi a prudkým prepadom ekonomiky.

Vzťahy s Washingtonom sa uvoľnili za vlády sudánskej prechodnej vlády pod vedením bývalého premiéra Abdalláha Hamdúka, ktorý sa ujal funkcie po Bašírovom zosadení v roku 2019.

Sudán v máji 2020 vymenoval svojho veľvyslanca v USA. Neskôr v tom istom roku Washington vyradil Chartúm zo svojej čiernej listiny štátov sponzorujúcich terorizmus.