Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Do Tigraja po troch mesiacoch dorazila humanitárna pomoc

Etiópčanka sa dohaduje s ostatnými ľuďmi ohľadne rozdelenia žltého hrachu v meste Agula, v štáte Tigraj na severe Etiópie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Etiópska vláda 24. marca s okamžitou platnosťou vyhlásila neobmedzené humanitárne prímerie s cieľom urýchliť dodávky humanitárnej pomoci do Tigraja, kde čelia hladomoru státisíce ľudí.

Addis Abeba 1. apríla (TASR) - Do vojnou zmietaného severoetiópskeho zväzového štátu Tigraj dorazil v piatok prvý humanitárny konvoj od vlaňajšieho decembra. Uviedol to Svetový potravinový program OSN (WFP), informovala agentúra AFP.

"Do (tigrajskej metropoly) Mekele dorazilo 13 nákladných áut. Ďalšie kamióny a pohonné látky dorazia ráno," uviedol WFP na Twitteri.

WFP už v priebehu piatka oznámil, že zo susedného regiónu Afar do Tigraja smeruje 20 nákladných áut.

Etiópska vláda 24. marca s okamžitou platnosťou vyhlásila neobmedzené humanitárne prímerie s cieľom urýchliť dodávky humanitárnej pomoci do Tigraja, kde čelia hladomoru státisíce ľudí. O niekoľko hodín neskôr súhlasili s ukončením bojov aj povstalci Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF). V priebehu tohto týždňa sa obe strany konfliktu navzájom obvinili z blokovania dodávok humanitárnej pomoci do Tigraja.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď tam predseda etiópskej vlády Abiy Ahmed poslal vojakov tvrdiac, že ide o reakciu na ozbrojené útoky povstalcov z TPLF na vojenské tábory.

OSN odhaduje, že viac ako 90 percent obyvateľov Tigraja – zhruba šesť miliónov ľudí – potrebuje naliehavú potravinovú pomoc, píše agentúra AP.