Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Do ulíc Lisabonu vyšli tisíce učiteľov z celého Portugalska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Sobotňajšia celoštátna demonštrácia sa konala po sérii protestov a štrajkov v jednotlivých regiónoch, ktoré viedli aj k zatvoreniu škôl.

Lisabon 12. februára (TASR) - Tisíce učiteľov z celého Portugalska sa v sobotu zišli v Lisabone na zhromaždeniach, na ktorých požadovali od vlády vyššie platy a lepšie pracovné podmienky.

Podľa Národnej federácie učiteľov (FENPROF), hlavnej odborovej organizácie v tejto profesii, sa na zhromaždení zúčastnilo viac ako 150.000 ľudí.

"Toto je pravdepodobne najväčšia demonštrácia učiteľov" v Portugalsku, povedal podľa agentúry AFP generálny tajomník FENPROF Mario Nogueira.

Učitelia v Portugalsku žiadajú zlepšenie podmienok pre pracovný pomer v rámci tzv. definitívy i pre kariérny postup. Chcú tiež, aby ich platy kopírovali infláciu a aby sa im v plate zohľadnil čas, ktorý skutočne odpracujú - nielen hodiny, čo odučia v triedach.

Sobotňajšia celoštátna demonštrácia sa konala po sérii protestov a štrajkov v jednotlivých regiónoch, ktoré viedli aj k zatvoreniu škôl.

Ministerstvo školstva trvá na tom, že štrajkové hnutie učiteľov od konca januára slabne. AFP dodala, že zástupcovia rezortu školstva sa na budúci týždeň stretnú s odborármi na novom kole rokovaní.