Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Do USA prišli prví žiadatelia o azyl v na základe Bidenových reforiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mexiko uvádza, že na jeho území sa momentálne nachádza 6000 žiadateľov o azyl. Všetci kandidáti na vstup do USA sú pred prekročením hraníc testovaní na koronavírus.

Tijuana 20. februára (TASR) - Prvá skupina 25 žiadateľov o azyl prekročila v piatok hranice USA na základe rozsiahlych imigračných reforiem nového amerického prezidenta Joea Bidena, zatiaľ čo tisíce ďalších stále čakajú v Mexiku na rovnakú príležitosť.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Na základe programu Remain in Mexico (Zostaň v Mexiku) bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa americké imigračné úrady poslali späť za hranice desaťtisíce nemexických žiadateľov o azyl - väčšinou zo strednej Ameriky -, ktorí čakali na výsledok svojich žiadostí.

Bidenova administratíva však začala túto kontroverznú politiku rýchlo odstraňovať.

Skupina 25 migrantov prišla na územie USA autobusom z mexického mesta Tijuana v sprievode predstaviteľov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ich konečná destinácia však nebola známa.
Počas svojho prvého dňa ako prezident USA podpísal Joe Biden 15 výkonných nariadení, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Americký zväz pre občianske slobody (ACLU) ich príchod privítal ako "významný krok k opätovnému vybudovaniu" azylového systému v Spojených štátoch. "Tisícky ich však stále trpia v neistote, ktorú priniesla táto nehumánna politika," vyhlásil hovorca ACLU Edward Sifuentes.

"Vyzývame administratívu, aby urýchlila príslušné kroky a aby sme mohli bezpečne privítať všetkých ľudí, ktorí trpia. Rodiny, ktoré sú nútené žiť v nebezpečenstve, už nemôžu dlhšie čakať," dodal hovorca zmienenej neziskovej organizácie.

Podľa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti ide o približne 25.000 prípadov. Mexiko uvádza, že na jeho území sa momentálne nachádza 6000 žiadateľov o azyl. Všetci kandidáti na vstup do USA sú pred prekročením hraníc testovaní na koronavírus, pričom úrady sa zaoberajú iba tými, ktorí už majú začatý azylový proces.