Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Do užšieho výberu Sacharovovej ceny sa dostala aj Mahsa Amíníová

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do užšieho výberu sa dostali aj nikaragujskí aktivisti za ľudské práva a ženy bojujúce za bezpečné interrupcie.

Brusel 12. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre zahraničné veci a rozvoj a podvýboru pre ľudské práva vybrali v štvrtkovom spoločnom hlasovaní finalistov tohoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Favoritom troch najsilnejších frakcií v EP sú iránske ženy symbolizované Kurdkou Mahsou Amíníovou. Do užšieho výberu sa dostali aj nikaragujskí aktivisti za ľudské práva a ženy bojujúce za bezpečné interrupcie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európska ľudová strana (EPP), socialisti a demokrati (S&D) a aj liberálna frakcia Obnovme Európu (RE) tohto roku na cenu navrhli Mahsu Amíníovú a Hnutie žena, život a sloboda v Iráne. Amíniovú v septembri 2022 zatkla a zbila mravnostná polícia za nesprávne nosenie hidžábu. Jej smrť o niekoľko dní neskôr vyvolala v Iráne masové protesty, na čele ktorých boli ženy.

Do užšieho výberu Sacharovovej ceny sa dostala aj nominácia skupiny 43 europoslancov, ktorí chcú oceniť obhajcov ľudských práv a kritikov nikaragujského vládneho režimu Vilmu Núňezovú de Escorciovú a katolíckeho biskupa Rolanda Josého Álvareza Lagosa.

Tretím "finalistom" sú ženy bojujúce za bezplatné, bezpečné a legálne interrupcie: Justyna Wydrzyňská z Poľska, Morena Herrerová zo Salvádoru a gynekologička Colleen McNicholsová zo USA, ktoré nominovala ľavicová skupina v EP.

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (šéfka EP a lídri politických skupín) vyberie laureáta ocenenia vo štvrtok 19. októbra.

Samotná cena bude odovzdaná 13. decembra na slávnostnom ceremoniáli v rokovacej sále Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Na Sacharovovu cenu za rok 2023 bolo celkovo nominovaných deväť kandidátov. Minulý rok udelil EP Sacharovovu cenu "statočnému ľudu Ukrajiny zastúpenému jeho prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou".

Sacharovova cena za slobodu myslenia sa od roku 1988 každoročne udeľuje jednotlivcom a organizáciám, ktoré obhajujú ľudské práva a základné slobody. Súčasťou ceny je aj finančná odmena vo výške 50.000 eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)