Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Do Varšavy sa blíži asi 200.000 ukrajinských utečencov, tvrdí vojvoda

Na snímke z 8. marca 2022 staršia žena oddychuje počas úteku z mesta Irpiň pri Kyjeve počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vojvoda povedal, že v centre mesta nebol priestor na vytvorenie prijímacieho strediska pre utečencov.

Varšava 9. marca (TASR) - Približne 200.000 ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Radziwill v Rádiu ZET povedal, že na pomoc utečencom bola vyslaná skupina 250 zástupcov varšavských úradov. Pomoc podľa Radziwilla zabezpečujú spoločnosti z oblasti sociálnej starostlivosti, úrady regionálnych vlád a ústrednej vlády i súkromné osoby. Varšava sa nachádza v Mazovskom vojvodstve.

Vojvoda povedal, že v centre mesta nebol priestor na vytvorenie prijímacieho strediska pre utečencov. Takéto strediská, ktoré môžu prijať až niekoľko stoviek ľudí, boli podľa jeho slov otvorené v športovej hale a v dvoch výstavných halách v obciach Žeraň a Nadarzyn.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov. Viac ako polovica ľudí utekajúcich pred vojnou prišla do Poľska. Tamojšia pohraničná stráž v utorok ráno evidovala vyše 1,2 milióna osôb.