Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Do vojenského cvičenia sa zapojili aj Veľká Británia a USA

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/MO

Budúci člen NATO zorganizoval štvordňové cvičenie Vigilant Fox (Bdelá Líška) v oblasti Niinisalo na západe Fínska.

Londýn/Helsinki 30. júla (TASR) - Do vojenského cvičenia na území Fínska sa zapojili aj vojenské jednotky Veľkej Británie a Spojených štátov. V sobotu o tom informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Budúci člen NATO zorganizoval štvordňové cvičenie Vigilant Fox (Bdelá Líška) v oblasti Niinisalo na západe Fínska. Zapojilo sa doň 750 vojakov a britské jednotky na cvičenie dopravili vrtuľníky Chinook z miesta ich pôsobenia v Estónsku.

Cvičenie Vigilant Fox preukázalo silu a interoperabilitu našich ozbrojených síl s americkými a fínskymi spojencami. Opätovne potvrdzuje náš záväzok k obrane a bezpečnosti regiónu Baltského mora,“ povedal britský minister ozbrojených síl James Heappey.

"Ako Fínsko smeruje k plnému členstvu v NATO, budeme využívať príležitosti ako je táto, na prejavenie solidarity a zlepšenie schopnosti spolupracovať," povedal britský vojenský pridelenec v Helsinkách Stephen Boyle.

Po ruskom útoku na Ukrajinu 24. februára doteraz neutrálne Fínsko a susedné Švédsko požiadali o členstvo v NATO. Veľká Británia s nimi v máji podpísala vzájomné bezpečnostné záruky v snahe zaručiť im vojenskú ochranu ešte pred vstupom do Aliancie.