Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dobrovoľníkovi zo štábu Navaľného hrozí väzenie za výroky na Telegrame

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Matka zadržaného fotografa podľa NG spresnila, že jej syn počas predvolebnej kampane v roku 2018 spolupracoval ako dobrovoľník-fotograf s moskovskou centrálou Navaľného,.

Moskva 31. januára (TASR) - Bývalému fotografovi volebného štábu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného hrozí do 10 a pol roka väzenia za komentáre na sociálnych sieťach, ktoré vyšetrovatelia vyhodnotili ako výzvu k terorizmu.

Ako v pondelok na svojom webe informoval denník Novaja gazeta (NG), 28-ročný Alexandr Strukov bol obvinený z podnecovania nenávisti a verejných výziev na teroristické aktivity.

Podľa vyšetrovateľov Strukov od apríla roku 2021 do januára tohto roku publikoval v čete kanála Znak.com na sieti Telegram negatívne komentáre o predstaviteľoch ruských bezpečnostných zložiek, ktorí používali násilie voči zadržaným podozrivým osobám. Strukovove komentáre sa začínali slovami "Sláva Ukrajine!", "Preč s mocou čekistov" ("Čeka" - tajná polícia z raného obdobia ZSSR), "Putin, odíď" a podobne.

Znalec, ktorý vykonal psychologickú a lingvistickú analýzu textov, podľa vyjadrenia Strukovovho advokáta konštatoval, že tieto výroky obsahujú znaky "podnecovania nenávisti a nepriateľstva voči osobám ruskej národnosti" a "sú zamerané aj na páchanie teroristických činov, likvidáciu" pracovníkov ruského ministerstva vnútra, tajnej služby FSB, či členov vládnej strany Jednotné Rusko.

Matka zadržaného fotografa podľa NG spresnila, že jej syn počas predvolebnej kampane v roku 2018 spolupracoval ako dobrovoľník-fotograf s moskovskou centrálou Navaľného, ktorý chcel v tom čase kandidovať za prezidenta proti Vladimirovi Putinovi.