Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dobytkárska mafia v Taliansku dostala celkovo trest 600 rokov väzenia

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Súd uznal za vinných 91 zo 101 obžalovaných v prípadoch sprenevery, vydierania a podvodov.

Rím 2. novembra (TASR) - Členovia "dobytkárskej" mafie z okolia sicílskeho mesta Messina, ktorá podvodmi získala milióny eur z európskych agrodotácií, strávia celkovo 600 rokov vo väzení. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Súd uznal za vinných 91 zo 101 obžalovaných v prípadoch sprenevery, vydierania a podvodov. V rokoch 2010-2017 presúvali dobytok medzi viacerými oblasťami pasienkov v prírodnej rezervácii a neoprávnene naň čerpali eurodotácie.

Mafiánskym bossom pomáhali získať milióny eur z dotácií EÚ aj nečestní miestni úradníci a notári, vyhlásila prokuratúra na Sicílii ešte pred stanovením výšky trestov. Tie sa nakoniec pohybovali v rozsahu od dvoch do 30 rokov.

Súd v mestskej časti Patti v Messine vyhlásil, že mafiáni "vymámili" z Bruselu "rieky európskych financií". Pomocou zastrašovania prevzali kontrolu nad pasienkami a mohli tak požiadať o dotácie.

"Dnešok je veľmi dôležitý deň," uviedol Giuseppe Antoci, bývalý riaditeľ prírodnej rezervácie Parco dei Nebrodi, kde sa nelegálne aktivity odohrávali. Antoci celé roky zažíval zastrašovanie a útoky, keď pomáhal vyšetrovateľom odkryť zločineckú schému.

"Je to chvíľa plná emócií po rokoch obetovania, ktoré som priniesol ja a moja rodina," dodal po oznámení trestov v súdnej sieni.