Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dočasná vláda, ktorá povedie krajinu do júnových volieb, zložila sľub

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda zložená z diplomatov či bývalých ministrov na čele s predsedom Rady štátu, P. Pikrammenosom, nesmie podľa dohody šéfov politických strán prijímať žiadne medzinárodne záväzné rozhodnutia.

Atény 17. mája (TASR) - Grécka 16-členná dočasná vláda, ktorá bude riadiť krajinu do nových parlamentných volieb, dnes zložila sľub. Nové voľby sa uskutočnia 17. júna.

Vláda zložená z diplomatov, profesorov a bývalých ministrov na čele s 67-ročným predsedom Rady štátu, Panajotisom Pikrammenosom, nesmie podľa dohody šéfov politických strán prijímať žiadne medzinárodne záväzné rozhodnutia.

Vláda dnes oznámila, že úlohy ministra financií sa ujal Jorgos Zanias, hlavný vyjednávač Grécka s medzinárodným spoločenstvom. Ministrom zahraničných vecí je Petros Molyviatis, ktorý túto funkciu zastával v rokoch 2004-2006.

Po sľube vlády dnes zloží sľub aj 300 poslancov novozvoleného parlamentu, v ktorom však zasadnú iba na jediný deň, pretože v piatok bude parlament znova rozpustený a budú oficiálne vypísané nové voľby.

Voliči v parlamentných voľbách 6. mája potrestali tradičné strany za ekonomické problémy krajiny a dali hlasy stranám ultraľavice a ultrapravice, ktoré sa však nedokázali dohodnúť na vytvorení koaličnej vlády.

V parlamente dnes prvýkrát zasadne aj 21 poslancov ultrapravicovej strany Zlatý úsvit, ktorá odmieta nálepku neonacistov a nik s ňou nechcel ísť do vlády. Predvolebnú kampaň postavila na sľuboch, že zbaví Grécko imigrantov.