Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dodávky elektriny na Ukrajine už takmer plne obnovili

Na snímke ľudia si nabíjajú telefóny, snažia sa pripojiť na internet a telefonovať v Kyjeve 15. novembra 2022. Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny. Uviedol to tamojší starosta Vitalij Kličko. Foto: FOTO TASR/AP

V dôsledku štvrtkových útokov bola odpojená jadrová elektráreň v Chmeľnyckom na západe krajiny a tiež jeden blok v jadrovej elektrárni v Rivnom na severozápade.

Kyjev 18. novembra (TASR) - Dodávky elektrickej energie na Ukrajine v priebehu piatka takmer plne obnovili. Po štvrtkových ruských raketových útokoch bolo bez prúdu viac než desať miliónov odberných miest, uviedol riaditeľ Výskumného energetického centra Olexandr Charčenko. Informuje o tom TASR na základe správy televízie CNN.

"Možno nejakých 300 zákazníkov je ešte bez prúdu, ale väčšinou sa to týka odberných miest blízko frontu," povedal Charčenko.

Potvrdil, že v dôsledku štvrtkových útokov bola odpojená jadrová elektráreň v Chmeľnyckom na západe krajiny a tiež jeden blok v jadrovej elektrárni v Rivnom na severozápade.

"Tieto bloky boli na niekoľko hodín odpojené a bolo potrebné použiť naftové generátory. Situácia sa však medzičasom výrazne zlepšila, väčšina blokov je pripojená na sieť a predpokladám, že v blízkej budúcnosti budeme môcť obnoviť ich prevádzku," skonštatoval Charčenko.

Ako dodal, výpadky elektriny majú za následok aj nefunkčnosť telefónnych sietí, čerpadiel zabezpečujúcich dodávky vody či čistenie odpadových vôd. Viacero miest vrátane Kyjeva bolo bez dodávok vody od štyroch do desiatich hodín.