Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dodik popiera zodpovednosť srbských síl za útok na Markale z roku 1994

Na archívnej snímke z 8. novembra 2021 bosnianskosrbský prezident Milorad Dodik. Foto: TASR/AP

Armáda Republiky srbskej (VRS) z okolitých kopcov zaútočila na preplnené trhovisko Markale krátko po poludní 5. februára 1994.

Záhreb 6. februára (TASR) - Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik vyhlásil, že srbské sily boli neprávom obvinené z masakru na trhovisku Markale v Sarajeve z roku 1994. Pri mínometnom ostreľovaní vtedy zahynulo 68 obyvateľov obliehaného mesta a ďalších 144 utrpelo zranenia. TASR správu prevzala z pondelkového servisu tlačovej agentúry HINA.

V nedeľu si Sarajevo pripomínalo 29. výročie zverstiev na Markale. Dodik v súčasnosti zastáva funkciu prezidenta srbskej entity Bosny a Hercegoviny a na Twitteri napísal, že Markale je zločin, z ktorého boli falošne obvinení bosnianski Srbi.

Armáda Republiky srbskej (VRS) z okolitých kopcov zaútočila na preplnené trhovisko Markale krátko po poludní 5. februára 1994.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (MTTJ) so sídlom v Haagu odsúdil Stanislava Galiča, veliteľa bosnianskosrbských síl, ktoré obliehali Sarajevo, na doživotný trest odňatia slobody, a to aj za masaker na Markale. Okrem neho za vojnové zločiny vrátane masakry na Markale odsúdil aj ďalšieho srbského generála Dragomira Miloševiča.

Z masakru boli obvinení aj vojnový bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič a vojnový veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič. Haagsky tribunál odsúdil Karadžiča na 40 rokov a Mladiča na doživotie.

Dodik zopakoval tvrdenia vtedajších bosnianskosrbských vodcov, že v ten deň mesto neostreľovali. Jeho tvít je "v súlade" s vojnovou srbskou propagandou, podľa ktorej Markale ostreľovala Armáda Republiky Bosna a Hercegovina (ARBiH) v snahe obviniť srbské sily a vyvolať súcit medzinárodného spoločenstva s obyvateľmi obliehaného Sarajeva, uvádza HINA.

Trhovisko Markale zasiahol ešte jeden mínometný útok, 28. augusta 1995, pri ktorom zahynulo 43 civilistov a 75 ďalších utrpelo zranenia. Aj tento útok sa pripisuje VRS.