Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Dokazovanie v kauze Čapí hnízdo sa skončilo, zaznejú záverečné reči

Bývalý český premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš prichádza na súd v Prahe v stredu 4. januára 2023. Foto: TASR/AP

Predseda súdneho senátu Jan Šott na začiatku pojednávania oznámil, že súd zamieta všetky návrhy obhajoby na ďalšie dokazovanie.

Praha 5. januára (TASR) – Dokazovanie v kauze Čapí hnízdo, v ktorej je obžalovaný bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a bývalá podpredsedníčka predstavenstva holdingu Agrofert Jana Nagyová, sa skončilo. Zaznejú záverečné reči, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predseda súdneho senátu Jan Šott na začiatku pojednávania oznámil, že súd zamieta všetky návrhy obhajoby na ďalšie dokazovanie. Obhajoba navrhovala vyhotovenie ďalších posudkov týkajúcich sa zdravotného stavu Babiša mladšieho. Chceli tiež pozastaviť hlavné pojednávanie a požiadať Súdny dvor EÚ, aby určil hranice malého a stredného podniku v tejto kauze.

V záverečných rečiach sa aktéri kauzy budú môcť vyjadriť k priebehu celého procesu či vine alebo nevine obžalovaných. Jeden z Babišových právnikov avizoval, že bývalý premiér má pripravenú rozsiahlu záverečnú reč. Tá je tiež dôvodom, prečo v stredu po svojej výpovedi odmietol odpovedať na otázky súdu a štátneho zástupcu. Podľa Eduarda Brunu by mu to "vytĺklo argumenty" zo záverečnej reči.

Mestský súd v Prahe začal prípad pojednávať 12. septembra. Za viac než tri mesiace vypovedali desiatky svedkov vrátane expremiérovho syna Andreja Babiša mladšieho. Štátny zástupca navrhuje pre obžalovaného expremiéra podmienečný trest a pokutu. Súd sa však jeho návrhom riadiť nemusí.

Bývalý český premiér je v kauze Čapí hnízdo obžalovaný z napomáhania k dotačnému podvodu s cieľom získať takmer 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra a z poškodenia finančných záujmov EÚ. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Okrem neho je v prípade obžalovaná aj bývalá manažérka Jana Nagyová. Podľa obžaloby Babiš a Nagyová účelovo tajili, že skutočným žiadateľom o dotáciu je koncern Agrofert.