Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dôležitý poradca pre krízu v Lombardsku ochorel na nový koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do karantény a izolácie ide aj Luca Ceriscioli, šéf východotalianskeho regiónu Marky, ktorý sa v pondelok s Bertolasom stretol.

Rím 24. marca (TASR) - Guido Bertolaso, osobitný poradca talianskeho regiónu Lombardsko, ktorý je najviac postihnutý pandémiou nového koronavírusu, v utorok oznámil, že mal pozitívny výsledok testov na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Bertolasa, 70-ročného bývalého šéfa civilnej ochrany, minulý týždeň najal región Lombardsko, aby premenil bývalé výstavné centrum v Miláne na nemocnicu pre pacientov s ochorením COVID-19.

"Keď som túto prácu prijímal, vedel som, aké riziko mi hrozí, ale musel som kladne odpovedať na volanie svojej krajiny. V týchto chvíľach mám trochu zvýšenú teplotu, ale iné príznaky nemám," napísal na Facebooku. "Túto bitku vyhrám," dodal Bertolaso.

Do karantény a izolácie ide aj Luca Ceriscioli, šéf východotalianskeho regiónu Marky, ktorý sa v pondelok s Bertolasom stretol, napísala talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z regionálnej vlády.

Šéf Lombardska Attilio Fontana vyhlásil, že do karantény nepôjde, lebo podľa svojich slov nebol v tesnom kontakte s Bertolasom. Zároveň vyjadril nádej, že práce na novej nemocnici v Miláne v Lombardsku nebudú meškať.

V Taliansku zaznamenali v utorok 6620 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Celkový počet infikovaných - vrátane obetí a uzdravených - dosiahol 69.176. Nemocnice v Lombardsku, Markách a na iných miestach sú údajne pred kolapsom.

Podľa odborníka z think-tanku ISPI Mattea Villu sa v Lombardsku už úplne zaplnili všetky existujúce jednotky intenzívnej starostlivosti a Marky aj Ligúria majú k tomuto bodu veľmi blízko.