Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Dolná komora parlamentu odobrila vstup Fínska a Švédska do NATO

Na snímke zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a nórska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová počas tlačovej konferenice po podpise protokolov v Bruseli 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Meloniová podporila aj rozhodnutie súčasného talianskeho premiéra Maria Draghiho dodávať Ukrajine zbrane.

Rím 2. augusta (TASR) - Dolná komora talianskeho parlamentu Poslanecká snemovňa ratifikovala v utorok prístupové protokoly Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Poslanecká snemovňa hlasovala v pomere 398 hlasov ku 20 za ratifikáciu protokolov. Tie musí teraz schváliť taliansky Senát.

"Tvárou v tvár ruskej agresii proti Ukrajine je posilnenie európskeho frontu Aliancie dôležitým krokom, ktorý môže fungovať odstrašujúco proti novým ruským hrozbám," uviedla líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová, ktorá je považovaná za favorita nadchádzajúcich volieb. Tie sú naplánované na 25. septembra.

Meloniová podporila aj rozhodnutie súčasného talianskeho premiéra Maria Draghiho dodávať Ukrajine zbrane. Jej dvaja hlavní spojenci – pravicové strany Vpred Taliansko a Liga – sa však vzhľadom na blízke väzby s ruským prezidentom Vladimirom Putinom k tejto téme jasnejšie nevyjadrujú, píše Reuters.

Predstavitelia 30 členských štátov NATO podpísali prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve 5. júla. Teraz ich musia ratifikovať parlamenty všetkých 30 krajín NATO. Doposiaľ tak urobilo už 20 krajín vrátane Nemecka, Poľska či Kanady. K ratifikácii protokolov však zatiaľ nepristúpil parlament Spojených štátov, ani Slovenska či Česka, uvádza sa na oficiálnej stránke Parlamentného zhromaždenia NATO.