Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dom, v ktorom vyrastal George Harrison, vydražili za 171.000 libier

Na archívnej snímke člen skupiny Beatles George Harrison. Foto: TASR/AP

Rodina dom opustila v roku 1962 - ešte predtým, ako sa členovia The Beatles preslávili na svetovej scéne.

Liverpool 1. decembra (TASR) - Dom, v ktorom strávil časť svojho detstva George Harrison, člen skupiny The Beatles, sa predal v dražbe za 171.000 libier (200.000 eur). Informovala o tom v stredu stanica BBC.

Budúci gitarista tohto kvarteta sa s rodičmi presťahoval na túto adresu 25 Upton Green v liverpoolskej štvrti Speke v roku 1949, keď mal šesť rokov.

Harrison neskôr v tomto dome nacvičoval s Johnom Lennonom a Paulom McCartneym v rámci skupiny The Quarrymen. Rodina dom opustila v roku 1962 - ešte predtým, ako sa členovia The Beatles preslávili na svetovej scéne, píše BBC.

Na archívnej snímke pózujú členovia britskej rockovej skupiny The Beatles zľava Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr a George Harrison.
Foto: TASR/AP


Dom zakúpil na dražbe usporiadanej aukčným domom Omega Auctions americký fanúšik skupiny. Podľa dražiteľa to kupca považuje za "dobrú investíciu".

V dome sú zachované niektoré pôvodné prvky vrátane vane, umývadla a dverí.

Harrison bol najmladší zo štyroch detí. Pred presťahovaním sa na 25 Upton Green žil so svojimi rodičmi Haroldom a Louise v malom dome v radovej zástavbe na adrese 12 Arnold Grove v liverpoolskej štvrti Wavertree.

Dom v Speke bol naposledy na trhu pred siedmimi rokmi, keď ho kúpil fanúšik The Beatles za 156.000 libier (183.000 eur).

George Harrison zomrel 29. novembra 2001 vo veku 58 rokov na rakovinové ochorenie. Tvorbu skupiny The Beatles autorsky obohatil o skladby ako While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun, Something či Taxman.