Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dominikánska republika rozhoduje o prezidentovi a o zákonodarnom zbore

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opozičný líder Luis Abinader, ktorý sa nedávno zotavil z koronavírusového ochorenia Covid-19, a kandidát vládnucej strany Gonzalo Castillo, sú považovaní za favoritov súboja o prezidentské kreslo.

Santo Domingo 5. júla (TASR) - V Dominikánskej republike sa v nedeľu začali voľby novej hlavy štátu a zákonodarného zboru. Ako upozorňuje tlačová agentúra AFP, deje sa tak napriek narastajúcej bilancii nákazy novým typom koronavírusu v tejto karibskej krajine.

Opozičný líder Luis Abinader, ktorý sa nedávno zotavil z koronavírusového ochorenia Covid-19, a kandidát vládnucej strany Gonzalo Castillo, sú považovaní za favoritov súboja o prezidentské kreslo. Celkovo sa oň uchádza šesť osôb.

Voľby, ktoré boli odložené zo 17. mája pre pandémiu, sa konali deň po tom, ako počet nových prípadov infekcie prevýšil číslo 1000, čo predstavuje rekord za jediný deň v tejto krajine, kde je dosiaľ potvrdených vyše 38.000 prípadov nákazy a 786 súvisiacich úmrtí.

Volebné právo má približne 7,5 milióna obyvateľov Dominikánskej republiky, ktorá sa nachádza na ostrove Hispaniola. Jeho druhú časť tvorí štát Haiti. Voliči rozhodnú, kto nahradí odchádzajúceho prezidenta Danila Medinu.

V hre je však aj 32 senátnych kresiel, 190 mandátov v dolnej komore parlamentu a 20 funkcií zástupcov Stredoamerického parlamentu.