Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Domorodí lídri chcú, aby sa Karol III. ospravedlnil za kolonializmus

Karol III. Foto: TASR/AP

Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu "zotaviť sa zo stáročí rasizmu, útlaku, kolonializmu a otroctva".

Sydney 4. mája (TASR) - Domorodí lídri z viacerých bývalých britských kolónií vo štvrtok vyzvali kráľa Karola III., aby sa urýchlene ospravedlnil za "stáročia rasizmu" a "dedičstvo genocídy" spáchané korunou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ostro formulovaný list by mohol poznačiť prípravu na panovníkovu víkendovú korunováciu. Zástupcovia pôvodného obyvateľstva z 12 krajín britského Spoločenstva národov v ňom tiež vyzvali na finančné odškodnenie a vrátenie ukradnutých kultúrnych pokladov.

List podpísali domorodí lídri z Austrálie, niekoľkých karibských národov a zástupcovia pôvodného obyvateľstva z Kanady, Nového Zélandu a Papuy-Novej Guiney.

Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu "zotaviť sa zo stáročí rasizmu, útlaku, kolonializmu a otroctva".

Karol III. v uplynulých rokoch zintenzívnil úsilie o nadviazanie kontaktov s domorodými lídrami. Monarchia totiž zažíva zúčtovanie so svojimi väzbami na obchod s otrokmi a vysporadúva sa s násilným dedičstvom Britského impéria.

Hoci kráľ pripustil, že koruna musí "uznať krivdy, ktoré formovali našu minulosť", najnovší list ho žiada, aby zašiel ďalej a ponúkol oficiálne kráľovské ospravedlnenie.