Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Domy v okolí oceliarní v Mariupole opustilo v sobotu 46 civilistov

Na satelitnej snímke oceliarne Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny počas 64. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 28. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa mariupolského primátora Vadyma Bojčenka je v samotnom areáli oceliarní Azovstaľ približne 1000 civilistov.

Moskva 1. mája (TASR) - Z domov neďaleko oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol, kde ruským jednotkám kladú odpor ukrajinskí ozbrojenci, vyšlo v sobotu 46 civilistov, informovalo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Správu o tom na svojom webe priniesla britská stanica BBC.

Ruský rezort v poste na platforme Telegram spresnil, že v sobotu v popoludňajších hodinách z objektov z blízkosti oceliarní vyšlo 25 miestnych obyvateľov. Po zotmení, v čase, keď platil režim zastavenia paľby, odišla druhá skupina – 21 ľudí, ktorých previezli do obce Bezimenne (v ruštine Bezymennoje), uvádza sa vo vyhlásení.

Daná obec je pod kontrolou samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky.

Ministerstvo dodalo, že evakuanti tam dostali jedlo, ubytovanie a lekársku starostlivosť.

BBC poznamenala, že za súčasných okolností nie je schopná overiť tvrdenia Ruska z nezávislých zdrojov. Ukrajinské vedenie sa k záležitosti nevyjadrilo.

Podľa mariupolského primátora Vadyma Bojčenka je v samotnom areáli oceliarní Azovstaľ približne 1000 civilistov. Upozornil, že niektorí ľudia sú "na hranici života a smrti".

BBC pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim jednotkám, aby v rámci útoku, ktorý Mariupol v podstate zrovnal so zemou a pripravil o život tisíce civilistov, areál oceliarní hermeticky uzavreli. V obkľúčenom objekte sú okrem civilistov aj zostávajúci ukrajinskí obrancovia mesta.