Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Donald Trump a Mun Če-in chcú vystupňovať sankcie voči KĽDR

Ilustračná snímka. Na nedatovanej snímke, ktorú zverejnila severokórejská vláda 3. septembra 2017, severokórejský vodca Kim Čong-un na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Hovorili spolu už druhýkrát za dva dni po tom, ako Severná Kórea oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15.

Soul 30. novembra (TASR) - Lídri Južnej Kórey a Spojených štátov vo štvrtok opätovne potvrdili, že sa budú snažiť pokojne vyriešiť patovú situáciu ohľadom severokórejského jadrového a raketového programu. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap uviedli, že budú aj naďalej presadzovať silný nátlak a sankcie voči Pchjongjangu, aby ho priviedli späť k rokovaciemu stolu.

Juhokórejský prezident Mun Če-in a prezident USA Donald Trump sa v hodinovom telefonáte zhodli na potrebe vystupňovania medzinárodných sankcií voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) až na maximálnu úroveň. Hovorili spolu už druhýkrát za dva dni po tom, ako Severná Kórea oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Mun Če-in uviedol, že nie je jasné, či Severná Kórea naozaj vyrobila jadrové zbrane, avšak odpálená raketa bola podľa jeho slov zatiaľ vo všetkých aspektoch jej najpokročilejšou. Dodal, že je tiež nejasné, či Pchjongjang už má technológiu na zmenšenie jadrových hlavíc.

"Úlohou je úplne zabrániť Severnej Kórei v ďalšom vylepšovaní jej jadrových a raketových technológií a v konečnom dôsledku je cieľom ich demontáž," dodal Mun Če-in s tým, že Trump opätovne potvrdil svoju podporu posilneniu juhokórejského obranného potenciálu.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzvala všetky štáty sveta, aby po najnovšom severokórejskom raketovom teste prerušili diplomatické a obchodné vzťahy s Pchjongjangom.

Skúška podľa nej priblížila svet k vojne, ktorú Spojené štáty nevyhľadávajú. Haleyová varovala, že ak dôjde k vojne ako následku ďalších aktov agresie, "severokórejský režim bude úplne zničený".