Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Donbaské ľudové republiky vyslali svojich veľvyslancov do Moskvy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Luhanská ľudová republika (LĽR) vysiela do Moskvy bývalého novinára Rodiona Mirošnika, ktorý v minulosti pracoval pre niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Moskva 6. mája (TASR) - Dve samozvané republiky, ktoré vo východoukrajinskom Donbase vyhlásili proruskí separatisti, vyslali do Moskvy svojich veľvyslancov. Stalo sa tak zhruba dva a pol mesiaca po tom, ako Rusko uznalo ich nezávislosť. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Zástupcovia tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v piatok oznámili, že v Moskve ju bude zastupovať miestna politička Oľga Makejevová.

Ďalší separatistický subjekt z Donbasu, Luhanská ľudová republika (LĽR), zase vysiela do Moskvy bývalého novinára Rodiona Mirošnika, ktorý v minulosti pracoval pre niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s úzkymi väzbami na Rusko.

DPA poznamenáva, že môže trvať ešte istý čas, kým dôjde k otvoreniu veľvyslanectiev oboch samozvaných republík. Ako ďalej približuje, pre zástupcov LĽR síce už v Moskve našli vhodnú budovu, potrvá ešte niekoľko týždňov, kým ju dajú "do poriadku".

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť DĽR a LĽR 21. februára, teda tri dni pred začiatkom invázie na Ukrajinu. Tento krok si vyžiadal ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva. DPA pripomína, že šéf Kremľa ako jeden z cieľov ofenzívy uvádza údajné "oslobodenie" východnej Ukrajiny spod tamojších "nacionalistov". Podľa medzinárodných pozorovateľov ide len o zámienku na vedenie vojenskej agresie voči susednej Ukrajine.