Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Donecku ponížili ukrajinských vojakov, donútili ich pochodovať

Proruskí separatisti vedú ukrajinských vojakov po hlavnej ulici v Donecku na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Stovky civilistov na okraji cesty zajatcov častovali nadávkami a skandovali slogany ako "fašisti". Taktiež žiadali, aby si kľakli na kolená.

Doneck 25. augusta (TASR) - Väčšina Ukrajiny v nedeľu oslavovala 23. výročie získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu.

V Donecku na východe krajiny však proruskí separatisti donútili zajatých ukrajinských vojakov pochodovať po hlavnej ulici pred zrakmi stoviek civilistov, napísal denník Kyiv Post.

Separatisti, ktorí tvrdia, že majú vyše 1000 rukojemníkov, verejne oznámili, že podujatie bude prebiehať súbežne s vojenskou prehliadkou v Kyjeve. Akciu nazvali "protifašistická manifestácia".

Videá a fotografie z centra Donecka ukazujú niekoľko desiatok mužov v uniformách, vojnových zajatcov, ktorí kráčajú po ulici a z oboch strán ich sprevádzajú ozbrojenci.

Nemecko odsúdilo pochod
Nemecko dnes odsúdilo verejné predvádzanie zajatých ukrajinských vojakov v Donecku, ktorý ovládajú proruskí separatisti. Nevylúčilo, že išlo o vojnový zločin.

"Je to celkom pravdepodobné," odpovedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer na novinársku otázku, či bol spáchaný vojnový zločin. "Je to úplne ohavné a jednoducho sa to nerobí," citovala hovorcu agentúra Reuters.
Stovky civilistov na okraji cesty zajatcov častovali nadávkami a skandovali slogany ako "fašisti". Taktiež žiadali, aby si kľakli na kolená. Niektorí na vojakov hádzali múku, vajíčka a fľaše.

Za zástupom ukrajinských vojakov išli polievacie autá, ktoré čistili cestu. Podľa Kyiv Post išlo jasný odkaz na pochod zajatých nemeckých vojakov v Moskve z roku 1944, keď cestu po nich tiež symbolicky umyli polievacie autá.

Poníženie zajatcov sa odohralo v čase bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na juhovýchode Ukrajiny, ktoré trvajú už päť mesiacov, pripomenul Kyiv Post.