Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Doneckí separatisti budú súdiť Juhokórejčana zajatého na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oznámenie bolo zverejnené došlo po tom, ako v DĽR vo štvrtok odsúdili dvoch Britov a jedného Maročana na trest smrti.

Soul 11. júna (TASR) - Juhokórejčan, ktorý bojoval na Ukrajine na strane Kyjeva a zajali ho ruské sily, bude súdený v tzv. Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na správu ruskej agentúry Interfax o tom v sobotu informuje agentúra Reuters.

"Momentálne sa pripravuje verdikt nad žoldnierom z Južnej Kórey. Je to ich (kórejský) občan, ktorí bojoval za ozbrojené sily Ukrajiny," uviedla Nataľja Nikonorovová, šéfka diplomacie DĽR, samozvanej "republiky", ktorú vyhlásili proruskí separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Meno zajatého Juhokórejčana Nikonorovová nezverejnila.

Oznámenie bolo zverejnené došlo po tom, ako v DĽR vo štvrtok odsúdili dvoch Britov a jedného Maročana na trest smrti. Títo zahraniční občania boli zadržaní počas toho, ako bojovali na strane ukrajinskej armády. Verdikty odsúdil Kyjev aj Londýn s tým, že by sa mali považovať za neplatné, keďže sú v rozpore s medzinárodnými dohovormi o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Ukrajinský poslanec Fedir Venislavskyj v sobotu informoval, že Kyjev podniká všetky "nevyhnutné kroky", aby odsúdených Britov a Maročana zachránil.