Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Úrad na Downing Street obhajoval stretnutie Johnsona a Orbána

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Spolupráca s Maďarskom je nevyhnutná pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva, povedal Johnsonov hovorca.

Londýn 27. mája (TASR) - Úrad britského premiéra na Downing Street vo štvrtok obhajoval stretnutie medzi premiérom Borisom Johnsonom a jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom naplánované na piatok a označil ho za "nevyhnutné" pre záujmy Spojeného kráľovstva, informovala agentúra AFP.

"Spolupráca s Maďarskom je nevyhnutná pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva," povedal Johnsonov hovorca a pripomenul prepojenia v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) na Poľsko, Česko a Slovensko. Piatkové stretnutie je podľa neho príležitosť "podporiť záujmy Británie v tomto regióne a diskutovať o záležitostiach týkajúcich sa širšieho okolia".

Maďarsko od 1. júla prevezme ročné rotujúce predsedníctvo vo V4 a v Británii sa 11. júna začne summit krajín skupiny G7, pripomína AFP.

Britská strana sa podľa hovorcu nevyhýba ani diskusiám o záležitostiach ľudských práv. Hovorca tým reagoval na otázku o Orbánových výrokoch z minulosti o tom, že Európa je ohrozená inváziou "moslimov", píše AFP.
Viktor Orbán, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Premiér Johnson podľa hovorcu tieto vyjadrenia, ktoré boli "nesprávne a vyvolávali spory", odsúdil.

Výsledky nezávislého vyšetrovania zverejnené v utorok ukázali, že islamofóbia je problémom aj v radoch britskej vládnucej Konzervatívnej strany, pripomína AFP.

Samotný Johnson v roku 2018 čelil kritike v súvislosti s urážlivými výrokmi o moslimoch.