Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dozorný orgán pre etiku preveruje Johnsonovu dovolenku v Karibiku

Na snímke britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR

Johnson čelí aj ďalšiemu vyšetrovaniu, ktoré má zistiť, kto platil za renováciu jeho oficiálnej rezidencie na ulici Downing Street v Londýne.

Londýn 10. mája (TASR) - Dozorný orgán britského parlamentu pre etické správanie v pondelok potvrdil, že vyšetruje premiéra Borisa Johnsona v súvislosti s financovaním dovolenky v Karibiku na prelome rokov 2019-20 - krátko pred vypuknutím pandémie koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kathryn Stoneová, ktorá je na čele tohto úradu, označila Johnsona za jedného z deviatich zákonodarcov, ktorí sú vyšetrovaní za možné porušenie etického kódexu.

Vyšetrovanie sa týka novoročnej dovolenky na ostrove Mustique, kam sa Johnson vybral so svojou snúbenicou Carrie Symondsovou v decembri 2019 a januári 2020.

Johnson vyhlásil, že tento pobyt bol "dobrovoľným príspevkom" od podnikateľa Davida Rossa, ktorý má na ostrove vilu. Ross najprv tvrdil, že za túto dovolenku nezaplatil, ale neskôr povedal, že "zariadil" ubytovanie v hodnote 15.000 libier (17.400 eur).

Premiérov hovorca Max Blain uviedol, že Johnson "tento dobrovoľný príspevok transparentne prihlásil".

"Pravidlá sú jasne stanovené a je dôležité, aby ich každý dodržiaval, čo premiér robí celý čas," dodal hovorca.

Johnson čelí aj ďalšiemu vyšetrovaniu, ktoré má zistiť, kto platil za renováciu jeho oficiálnej rezidencie na ulici Downing Street v Londýne. Volebná komisia preveruje, či peniaze použité na renovovanie bytu nemali byť nahlásené na základe zákona o politických daroch. Objavili sa totiž tvrdenia, že Johnson dostal na renovačné práce pôžičku od svojej Konzervatívnej strany.