Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

DPA: Nemecké batérie systému Patriot čoskoro dorazia do Poľska

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: TASR Ján Krošlák

Nemecko tak chce svojmu susedovi a spojencovi z NATO pomôcť so zaistením ochrany kritickej infraštruktúry na hraniciach s Ukrajinou.

Berlín 16. januára (TASR) - Nemecká armáda začala v pondelok s presunom troch batérií systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot do Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nemecko tak chce svojmu susedovi a spojencovi z NATO pomôcť so zaistením ochrany kritickej infraštruktúry na hraniciach s Ukrajinou.

Prví nemeckí vojaci by mali do Poľska vycestovať v priebehu pondelka zo severovýchodného Nemecka, napísala DPA s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Batérie systému Patriot by do Poľska mali doraziť o niekoľko dní.

Na presune Patriotov z Nemecka na poľské územie sa dohodli nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová a jej poľský rezortný kolega Mariusz Blaszczak po tom, ako v novembri zasiahla raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí.

Batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot používajú primárne Spojené štáty a ich spojenci. Washington ešte v decembri prisľúbil Kyjevu dodanie systému Patriot na obranu pred ruskými útokmi.