Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

DPA: Zelenskyj chce žiadať o podporu aj africké a ázijské krajiny

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: TASR/AP

O týždeň sa Zelenskyj chce obrátiť i na Svetové ekonomické fórum v Davose, na ktorého zasadnutí sa bude hovoriť aj o obnove Ukrajiny po vojne.

Kyjev 16. mája (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce žiadať o pomoc pre svoju krajinu čeliacu ruskej agresii aj v Afrike a Ázii. S týmto zámerom plánuje vystúpiť pred parlamentmi ďalších krajín, uviedol v pravidelnom videopríhovore v noci na pondelok. Informácie priniesla agentúra DPA.

Zelenskyj sa v uplynulých mesiacoch snažil získať podporu okrem iného vystúpeniami pred poslancami početných európskych krajín, s ktorými sa spojil prostredníctvom videokonferencie. O týždeň sa chce obrátiť i na Svetové ekonomické fórum v Davose, na ktorého zasadnutí sa bude hovoriť aj o obnove Ukrajiny po vojne.

Cieľom je aj sprísnenie sankcií proti Rusku, zdôraznil ukrajinský líder. "Okupanti musia pociťovať, že cena vojny pre nich neustále rastie," vyhlásil v najnovšom odkaze. Prioritou je podľa neho ropné embargo. "Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Moskva snaží tomuto rozhodnutiu zabrániť, čas závislosti Európy od ruských energetických zdrojov sa blíži ku koncu. A to sa nezmení," citovala Zelenského DPA.