Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden sa po summite s Putinom rozprával s európskymi spojencami

Na snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) počas virtuálneho summitu e s ruským prezidentom Vladimirom Putinom 7. decembra 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi oboma svetovými mocnosťami sú dôvodom na obavy, hoci obe sa vyjadrili, že sú ochotné pracovať na zmiernení napätí, citovala agentúra Ušakova.

Berlín 8. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden mal po svojom utorkovom "bezvýslednom summite" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom videokonferenciu s európskymi spojencami, oznámil v stredu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Biden poinformoval o summite v utorok večer nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskeho premiéra Maria Draghiho a britského premiéra Borisa Johnsona, uviedol Merkelovej hovorca Seibert.

Európski lídri počas videokonferencie s Bidenom zdôraznili "svoju úplnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny", uviedol Seibert.

Všetci účastníci zdôraznili aj to, že "Rusko musí nutne znížiť napätie a snažiť sa o diplomatické riešenie aj prostredníctvom Normandského formátu zameraného na uplatňovanie minských dohôd", doplnil hovorca. Myslel tým aktivity na dosiahnutie mieru na Ukrajine sprostredkované Francúzskom a Nemeckom.

Biden a Putin uskutočnili v utorok online summit, na ktorom diskutovali o ukrajinskom konflikte, keďže obe strany sa navzájom obviňujú z vojenských provokácií.

Summit nepriniesol žiaden prelom. Mal trvať niekoľko hodín, ale skončil sa už po približne dvoch hodinách.

"Myslím si, že táto situácia neuspokojuje ani nás, ani Američanov," povedal v stredu Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov, ako uviedla ruská tlačová agentúra Interfax.

Vzťahy medzi oboma svetovými mocnosťami sú dôvodom na obavy, hoci obe sa vyjadrili, že sú ochotné pracovať na zmiernení napätí, citovala agentúra Ušakova.

Spojené štáty teraz už niekoľko týždňov obviňujú Rusko zo zhromažďovania vojakov v blízkosti hranice s Ukrajinou, preto na Západe silnejú obavy z prípadného vpádu Ruska.

Rusko tieto tvrdenia odmieta a obviňuje Ukrajinu, že presunula vyše 120.000 vojakov smerom k východnej ukrajinskej oblasti Donbas, kde od roku 2014 bojujú o jej ovládnutie proruskí separatisti.