Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Draghi dostane od ukrajinského prezidenta štátne vyznamenanie

Mario Draghi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dosluhujúci taliansky premiér bol jedným z najväčších podporovateľov sankcií EÚ proti Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Rím 29. septembra (TASR) - Dosluhujúci taliansky premiér Mario Draghi dostane od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní. Vo štvrtok to uviedla kancelária talianskeho premiéra po Draghiho po telefonáte so Zelenským. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Draghi ukrajinskému prezidentovi povedal, že je "poctený a dojatý" udelením Rádu kniežaťa Jaroslava Múdreho prvého stupňa a rád ho prevezme od Zelenského v Kyjeve, uviedla kancelária talianskeho premiéra.

Dosluhujúci taliansky premiér bol jedným z najväčších podporovateľov sankcií EÚ proti Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine. Taliansko za jeho vlády podporilo Kyjev aj dodávkami zbraní.

Kancelária ukrajinského prezidenta po telefonáte oboch lídrov vo vyhlásení uviedla, že Zelenskyj ocenil Draghiho úlohu "medzi menami politických lídrov, ktorí podporovali Ukrajinu" od začiatku ruskej invázie.

Draghiho na premiérskom poste nahradí Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v talianskych parlamentných voľbách. Meloniová ukrajinského prezidenta ubezpečila o plnej podpore. Jej spojenci z pravicového bloku – líder strany Liga (LSP) Matteo Salvini a predseda strany Vpred Taliansko (FI) Silvio Berlusconi - na túto tému však nemali rovnaký názor.

Rád kniežaťa Jaroslava Múdreho v roku 1995 založil bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Má päť stupňov, pričom prvý stupeň je najvyšší. Udeľuje sa za vynikajúce služby poskytované ukrajinskému národu v oblasti budovania štátu, posilňovania medzinárodnej prestíže Ukrajiny, rozvoja hospodárstva, vedy, vzdelávania, kultúry, umenia, zdravotníctva a za mimoriadne charitatívne a humanistické činy.