Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Draghi: Indonézia vylúčila osobnú účasť Putina na summite G20

Taliansky premiér Mario Draghi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov ešte v pondelok informoval, že Putin prijal oficiálnu pozvánku na novembrový summit a plánuje sa na ňom zúčastniť osobne.

Elmau 28. júna (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi v utorok povedal, že Indonézia, ktorá tento rok predsedá zoskupeniu G20, vylúčila osobnú účasť ruského prezidenta Vladimira Putina na novembrovom summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Moskva však následne jeho tvrdenie poprela. TASR prevzala správu z agentúr AP a AFP.

"(Indonézsky) Prezident Widodo to vylúčil. Bol kategorický: Nepríde," povedal Draghi. Podľa jeho slov sa tak Putin na summite G20 možno zúčastní len na diaľku, cez videospojenie. Zoskupeniu G20 vlani predsedalo Taliansko, pripomína AP.

Poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov ešte v pondelok informoval, že Putin prijal oficiálnu pozvánku na novembrový summit a plánuje sa na ňom zúčastniť osobne.

V reakcii na utorňajšie Draghiho vyjadrenie Ušakov povedal, že "Draghi o tejto veci nerozhoduje". "Dostali sme pozvánku a reagovali sme kladne," zopakoval poradca ruského prezidenta. Ušakov podľa agentúry AFP dodal, že Draghi "určite zabudol, že už nie je usporiadateľom" summitu G20, ktorému vlani predsedalo Taliansko.

Widodo má vo štvrtok navštíviť Rusko, kde stretne sa s Putinom. Následne odcestuje aj na Ukrajinu, kde bude rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Indonézia vyvolala pozvaním Ruska na novembrový summit G20 na Bali kontroverzné reakcie. S účasťou ruského prezidenta na summite nesúhlasia - pre ruskú inváziu na Ukrajinu - západné krajiny na čele so Spojenými štátmi.