Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Draghi je pripravený zostať premiérom Talianska; žiada o podporu

Taliansky premiér Mario Draghi čaká na svoje vystúpenie v Senáte - hornej komore talianskeho parlamentu v súvislosti s vládnou krízou 20. júla 2022 v Ríme. Foto: TASR/AP

Vyzval rozhádané koaličné strany, aby sa rozhodne postavili zaňho a za jeho vládu.



Rím 20. júla (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi v stredajšom prejave v hornej komore parlamentu (Senáte) povedal, že je pripravený zostať v úrade. Stalo sa tak po tom, čo minulý týždeň ponúkol demisiu, ktorú však prezident republiky Sergio Mattarella odmietol. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Draghi vyzval rozhádané koaličné strany, aby sa rozhodne postavili zaňho a za jeho vládu. Na stredu večer je v Senáte naplánované hlasovanie o dôvere. V rovnakom hlasovaní by následne musel uspieť aj v dolnej komore parlamentu – poslanecká snemovňa má schôdzu naplánovanú na štvrtok.

Draghi vo svojom príhovore poslancom povedal, že jedinou cestou, ako sa dostať z politickej krízy, je nová dohoda medzi jednotlivými stranami. "Jediný spôsob vpred – ak chceme zostať spolu – je obnoviť (vládnu) zmluvu s odvahou, bez sebeckosti a s dôverou," citovala premiérove slová agentúra AFP.

Draghi ocenil, že jeho vláda má spontánnu podporu – a tá je "bezprecedentná a nemožno ju ignorovať", citovala ho agentúra AP. Spomenul napríklad výzvy bežných občanov, ktorí ho povzbudzujú, aby zostal vo funkcii, či petície talianskych starostov a zdravotníkov za jeho zotrvanie v úrade.

"Táto požiadavka stability si od nás všetkých vyžaduje, aby sme sa rozhodli, či je možné obnoviť podmienky, v ktorých vláda dokáže skutočne vládnuť," povedal Draghi. Okrem iného menoval potrebu plnenia pandemického plánu obnovy a súdnych reforiem.

K vládnej kríze v Taliansku došlo po tom, ako Hnutie piatich hviezd (M5S) – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií.

Mattarella v snahe odvrátiť predčasné voľby požiadal Draghiho, aby vystúpil pred zákonodarcami v nádeji, že nájde konsenzus a rozhodne sa pokračovať na poste šéfa vlády.