Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Draghi: Talianska vláda plnila ciele v boji s covidom

Taliansky premiér Mario Draghi hovorí počas koncoročnej tlačovej konferencie v Ríme 22. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Vakcíny sú podľa slov talianskeho premiéra aj naďalej "najlepším nástrojom" proti vírusu

Rím 22. decembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi v stredu povedal, že jeho vláda v boji proti pandémii a pri obnove hospodárskeho rastu dosiahla väčšinu z toho, čo si stanovila. Informovala o tom agentúra AP.

Premiér na koncoročnej tlačovej konferencii takisto uviedol, že by mohol kandidovať v prezidentských voľbách a vrátiť vládu politickým stranám. Draghi (74) však na otázky o svojej budúcnosti priamo neodpovedal.

"Môj osud vôbec nie je dôležitý," povedal. "Nemám špeciálne ašpirácie žiadneho druhu," dodal.

Pripomenul, že jeho vláda vytvorila podmienky na to, aby práca na pláne obnovy po pandémii pokračovala aj v budúcnosti. "Vláda tieto podmienky vytvorila, nezávisle od toho, kto bude pri moci," povedal.

Draghi počas konferencie hovoril aj o pandémii koronavírusu. Vakcíny sú podľa jeho slov aj naďalej "najlepším nástrojom" proti vírusu, napísala agentúra ANSA.
Pouličný predavač s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu predáva veci pred kaviarňou v Ríme, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Sedemročné funkčné obdobie súčasného talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu sa skončí vo februári budúceho roka. Talianske médiá podľa AP už niekoľko týždňov prinášajú informácie o možných prezidentských ambíciách Draghiho.

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Draghi sa stal talianskym premiérom vo februári 2021. Mattarella ho vtedy poveril zostavením nepolitickej vlády po tom, ako padla vláda premiéra Giuseppeho Conteho.

Conte 26. januára odstúpil z funkcie. Predchádzala tomu vládna kríza, ktorá nastala po tom, ako sa 13. januára stiahla z vládnucej koalície strana expremiéra Mattea Renziho.