Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Draghi vyzval Turecko, aby sa znova pripojilo k Istanbulskému dohovoru

Taliansky premiér Mario Draghi hovorí počas koncoročnej tlačovej konferencie v Ríme. Foto: TASR/AP

Stretnutie dvojice politikov sa konalo v utorok v Ankare, kam pricestovala veľká talianska vláda delegácia.

Ankara 6. júla (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi počas návštevy v Ankare vyzval Turecko, aby sa opäť pridalo k Istanbulskému dohovoru o boji proti násiliu páchanému na ženách, od ktorého odstúpilo vlani. V noci na stredu o tom informovala agentúra AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa AFP nereagoval na Draghiho výzvy, ale poznamenal, že dúfa, že Taliansko prejaví silnejšiu podporu stagnujúcej snahe Turecka o vstup do Európskej únie.

Stretnutie dvojice politikov sa konalo v utorok v Ankare, kam pricestovala veľká talianska vláda delegácia. Návšteva sa konala rok po tom, ako Draghi označil Erdogana za diktátora.

Ich slovný súboj sa rozhorel v čase diplomatického sporu o usporiadanie sedadiel počas Erdoganovho stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Draghi a Erdogan odvtedy viedli krátke rozhovory na okraj summitov v Ríme a Bruseli. Ich utorkové stretnutie v Ankare bolo ich prvým oficiálnym stretnutím od hádky.

AFP vysvetlila, že obavy o mieru rešpektovania ľudských práv v Turecku vzrástli po neúspešnom pokuse o prevrat v roku 2016, po ktorom nasledovali rozsiahle čistky. Desaťtisíce ľudí boli vtedy uväznené alebo zbavené funkcie vo vládnych úradoch a inštitúciách.

Obaja lídri opätovne potvrdili svoju podporu diplomatickému riešeniu vojny na Ukrajine a obnoveniu dodávok obilia cez Čierne more.

Erdogan povedal, že v najbližších dňoch očakáva "zintenzívnenie rozhovorov o obilí" s Ruskom a Ukrajinou.