Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Draghi: Zvýšené dodávky plynu z Alžírska do Talianska sú pokrokom

Taliansky premiér Mario Draghi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda Talianska s Alžírskom znamená, že počas rokov 2023 a 2024 dostane od severoafrickej krajiny ďalších deväť miliárd kubických metrov plynu.

Alžír/Rím 12. apríla (TASR) - Talianska vláda dosiahla s Alžírskom dohodu o zvýšených dodávkach zemného plynu, aby v budúcnosti znížila závislosť Talianska od ruského plynu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Taliansky premiér Mario Draghi po pondelkovom stretnutí s alžírskym prezidentom Abdalom Madžídom Tabbúnom povedal: "Hneď po ruskej invázii na Ukrajinu som oznámil, že Taliansko čo najrýchlejšie zníži svoju závislosť od ruského plynu. Dnešné dohody sú významným krokom smerujúcim k tomuto cieľu. A ďalšie ešte prídu."

Dohoda Talianska s Alžírskom znamená, že počas rokov 2023 a 2024 dostane od severoafrickej krajiny ďalších deväť miliárd kubických metrov plynu.

V roku 2021 pochádzalo z Alžírska približne 21 miliárd kubických metrov plynu, čo je 28 percent z celkového importu plynu do Talianska, pričom Rusko poskytlo tejto európskej krajine dodávky vo výške najmenej 38 percent.

Draghiho sprevádzal do hlavného mesta Alžír taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio a šéf talianskej energetickej spoločnosti Eni sčasti vlastnenej štátom.

Di Maio predtým v pondelok uviedol, že dohoda Taliansku umožní zareagovať na prípadné "ruské vydieranie týkajúce sa plynu".

Taliansko sa pre ruský útok na Ukrajinu v poslednom čase snaží utužiť partnerstvá v oblasti energetiky s inými krajinami, napríklad s Katarom a Azerbajdžanom. Talianska vláda minulý týždeň prijala balík opatrení na zmiernenie negatívnych následkov vysokých cien energií na ekonomiku.