Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Drahý most na Ďalekom východe označujú kritici za ´most nikam´

Most spájajúci Vladivostok s Ruským ostrovom na ruskom Ďalekom východe slávnostne otvoril premiér Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Ostrov bude sídlom medzinárodnej univerzity, ktorá podľa nádejí Moskvy priláka študentov z ázijských krajín.

Vladivostok 2. júla (TASR) - Nový most spájajúci Vladivostok s Ruským ostrovom na ruskom Ďalekom východe dnes slávnostne otvoril premiér Dmitrij Medvedev. Most s údajnými nákladmi 33,9 miliardy rubľov (827,52 mil. eur) má celkovú dĺžku 3,1 kilometra.

Stavba je vnímaná ako symbol snahy Kremľa zachovať si za akúkoľvek cenu vplyv v regióne, kde Rusko čelí rastu Číny, uviedla agentúra Reuters.

"Musíme si plne uvedomiť potenciál Ďalekého východu a integrovať toto územie do národného ekonomického priestoru," povedal Medvedev na stretnutí s regionálnymi predstaviteľmi.

Na Ruskom ostrove bude Kremeľ 1. septembra hostiť výročný summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Projekt plánovaný ešte pred ekonomickou krízou sa stal predmetom tvrdej kritiky ruskej opozície, ktorá zvýrazňovala jeho vysoké náklady a nazvala ho "most nikam".

Ruský ostrov sa stal neslávne známy škandálom, keď na miestnej vojenskej základni v roku 1993 pre nedostatok zásob zomreli od hladu štyria vojaci.

Ostrov bude sídlom medzinárodnej univerzity, ktorá podľa nádejí Moskvy priláka študentov z ázijských krajín, a má sa tiež stať luxusným letoviskom pre bohatých.