Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Drážďany si pripomínajú 75. výročie bombardovania spojencami

Na snímke dieťa zapaľuje sviečku v kostole Frauenkirche (Kostola Matky Božej) 11. februára 2020 v Drážďanoch. Drážďany a celé staré centrum mesta vrátane kostola, boli úplne zničené pred 75 rokmi náletmi spojencov 13. a 14. februára 1945. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Počas útoku na mesto zahynulo v Drážďanoch približne 25.000 ľudí.

Drážďany 13. februára (TASR) - Spomienkovým prejavom si nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vo štvrtok v Drážďanoch pripomenul 75. výročie bombardovanie saskej metropoly spojencami počas druhej svetovej vojny.

Bombardovanie Drážďan podľa Steinmeiera pripomína likvidáciu právneho štátu a demokracie vo Weimarskej republike (1919 - 1933), aroganciu nacistov, antisemitizmus a rasovú neznášanlivosť. "Obávam sa, že tieto hrozby ešte neboli odvrátené," povedal spolkový prezident, citovaný agentúrou DPA.

V niektorých krajinách rastie túžba po separácii a fascinácia autoritárskou politikou. Uprostred Európy sa obmedzuje sloboda tlače, umenia a vedy. "Vidíme, ako antisemitizmus a xenofóbia aj v našej krajine opäť začínajú otravovať verejný život, ako sa opovrhuje právnym štátom a demokratickými inštitúciami a ich predstavitelia sú urážaní a napadnutí," konštatoval Steinmeier.

Podľa neho nestačí, keď sú demokrati znechutení a zhrození. "Všetci musíme odmietnuť nenávisť, postaviť sa proti urážkam, čeliť predsudkom," zdôraznil Steinmeier.

S prejavom vystúpil aj starosta Drážďan Dirk Hilbert. "Odkedy pred desiatimi rokmi vznikla myšlienka ľudskej reťaze, spájali obyvatelia Drážďan držiac sa za ruky spomínanie s pokojným protestom proti nenávisti a násiliu," cituje Hilbertove slová tlačová správa zverejnená na webovej stránke dresden.de. "Drážďany chcú ukázať, že spolupráca na základe našich spoločných základných spoločenských hodnôt dokáže prekonať rozdiely," dodal s tým, že to je zároveň "jediný spôsob, ako bojovať proti narastajúcemu nacionalizmu a pravicovému populizmu, ktorý spochybňuje to, čo sa podarilo dosiahnuť demokratickou kultúrou spomínania a znovu zasievajú semienka konfliktu".



Jedným z podujatí naplánovaných na štvrtok je aj panelová diskusia zameraná práve na kultúru pripomínania si minulosti. Súčasťou programu pri príležitosti výročia sú aj spomienkové akcie pri pamätníku obetí bombardovania či v luteránskom kostole Frauenkirche, ktorý bol počas náletov zničený a následne zrekonštruovaný ako symbol mieru.

V dňoch 14. a 15. februára sa v Drážďanoch uskutoční aj medzinárodný kongres s podtitulom "Bolestné spomienky". Jeho súčasťou bude posolstvo prostredníctvom videa od starostu Hirošimy a prejav hovorcu kambodžského tribunálu pre vojnové zločiny (ECCC).

Podľa výsledkov vyšetrovania expertnej komisie z roku 2008 zahynulo od 13. do 15. februárom 1945 v Drážďanoch približne 25.000 ľudí. Okrem obetí došlo k zničeniu desaťtisícov budov, vrátane opery, chrámov a múzeí v historickom centre.