Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Drážďany si pripomínajú 77. výročie brutálneho bombardovania

Ľudia vytvárajú ľudskú reťaz na námestí Neumarkt pred kostolom Frauenkirche, aby si uctili obete brutálneho spojeneckého bombardovania nemeckého mesta Drážďany počas druhej svetovej vojny v Drážďanoch v nedeľu 13. februára 2022. Ku kontroverzným náletom došlo 13.-15. februára 1945. Foto: TASR/DPA

Presný počet obetí bombardovania Drážďan nebol nikdy presne stanovený. Podľa expertov sa táto bilancia blíži k číslu 25.000; zničená bola plocha s rozlohou 12 štvorcových kilometrov.

Drážďany 13. februára (TASR) - Vysoko postavení činitelia a predstavitelia Komisie pre nemecké vojnové hroby (VDK) si v sobotu uctili obete brutálneho spojeneckého bombardovania nemeckého mesta Drážďany počas druhej svetovej vojny. Ku kontroverzným náletom došlo 13.-15. februára 1945.

Drážďanský starosta Dirk Hilbert, ako aj predstavitelia spolkovej krajiny Sasko si pripomenuli pamiatku mnohých civilistov, hasičov, vojakov a policajtov, ktorí pri bombardovaní prišli o život. Pri tejto príležitosti sa v meste konali mnohé spomienkové udalosti, informuje tlačová agentúra DPA.

"Pokiaľ ide o zničenie Drážďan, musíme sa pozrieť nielen na rok 1945, ale musíme rozšíriť svoj pohľad na obdobie medzi rokmi 1933 až 1945. Pri spomínaní musíme čeliť zložitosti histórie, ktorá je zjednocujúca i rozdeľujúca, a to v prospech nášho mesta," vyhlásil Dirk Hilbert.

Program siaha od tichej spomienky na pohrebiskách v Drážďanskom mierovom parku, vigílie za obete holokaustu v Drážďanoch, zhromaždenia proti pravicovému extrémizmu, pamätného sprievodu, koncertov, bohoslužieb až k spomienkovým pochodom. Zvony všetkých kostolov v centre mesta zazneli v okamih prvého útoku.

Predmetné výročie už niekoľko rokov využívajú pravicoví extrémisti na obviňovanie spojencov zo spáchania vojnových zločinov a argumentáciu, že počas vojny trpeli aj Nemci.