Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Drevenú sochu M. Trumpovej v jej rodnom Slovinsku poškodili vandali

Na archívnej snímke drevená socha americkej prvej dámy Melanie Trumpovej pri rieke Sáva v slovinskej obci Rozno. Foto: TASR Rasto Božič

Socha zobrazujúca bývalú modelku v modrých šatách a v topánkach na podpätkoch sa v Slovinsku stretla s odporom a kritikou.

Belehrad 9. júla (TASR) - Neznámi podpaľači v Slovinsku podpálili drevenú sochu predstavujúcu prvú dámu Spojených štátov Melaniu Trumpovú. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informovali miestne médiá.

K incidentu došlo začiatkom júla neďaleko mesta Sevnica, kde Trumpová vyrastala. Polícia nateraz o "neznámych vandaloch" nemá žiadne správy, ale pokračuje vo vyšetrovaní. Socha bola ohňom výrazne poškodená.

Vytvorenie sochy zadal americký umelec Brad Downey miestnemu sochárovi a remeselníkovi Alešovi Župevcovi, známemu aj pod menom Maxi, ktorý pri tvorbe svojich diel používa reťazové píly. Takto vytvára aj sériu sôch nazvanú Melania.

Socha zobrazujúca bývalú modelku v modrých šatách a v topánkach na podpätkoch sa v Slovinsku stretla s odporom a kritikou. Na sociálnych médiách ju označovali za strašiaka či karikatúru rozprávkovej postavičky Šmolinky. Iní v nej zasa videli Pannu Máriu.

"Či je spálenie sochy bolo súčasťou umeleckej akcie, nie je zatiaľ jasné," komentovala televízia RTV.