Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Dron zasiahol hangár na základni koaličných síl, k obetiam nedošlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento incident je dosiaľ posledným zo série útokov, ktorých terčom sa v ostatných týždňoch stali v Iraku najmä americké ciele.

Arbíl 15. apríla (TASR) - Dron s výbušninami zasiahol v stredu večer oblasť v okolí letiska v meste Arbíl na severe Iraku, pri ktorom majú vojenskú základňu koaličné sily vedené Spojenými štátmi. S odvolaním sa na predstaviteľov koaličných síl i tamojšie úrady o tom informovala agentúry AP a AFP.

Arbíl je metropolou irackého Kurdistanu. Tamojšie ministerstvo vnútra uviedlo, že terčom útoku boli koaličné sily. Dron s výbušninami podľa rezortu spôsobil hlasný výbuch a následný požiar, v dôsledku ktorého bola poškodená jedna budova. K nijakým obetiam či zraneným podľa rezortu nedošlo.

Hovorca koaličných síl Wayne Marotto informoval, že dron zasiahol hangár na leteckej základni v Arbíle. Potvrdil, že k zraneniam nedošlo. "Požiar bol uhasený, pričom škody sa ešte vyhodnocujú," dodal.

K útoku dronom sa dosiaľ neprihlásila nijaká militantní skupina. Washington však z podobných útokov na svojich vojakov a diplomatov zvyčajne obviňuje iracké ozbrojené frakcie spájané s Iránom, pričom AFP uviedla, že stredajší útok prostredníctvom aplikácie Telegram oslavovala jedna z takýchto militantných skupín.

Tento incident je dosiaľ posledným zo série útokov, ktorých terčom sa v ostatných týždňoch stali v Iraku najmä americké ciele.

Agentúra AP pripomína, že minulý týždeň sa terčom útoku dvoch rakiet stala iracká letecká základňa ležiaca severne od Bagdadu, ktorú využívajú aj americkí vojaci dislokovaní v Iraku. K obetiam ani pri tomto útoku nedošlo. V marci zase zasiahlo najmenej desať rakiet zasiahlo vojenskú základňu na západe Iraku, na ktorej slúžia irackí aj zahraniční vojaci. Pri tomto útoku zomrel jeden zamestnanec firmy pracujúcej pre túto koalíciu.