Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Druhá vlna pandémie by mala Švédsko zasiahnuť uprostred decembra

Zdravotníčka v ochrannom odeve na zabránenie šíreniu nového koronavírusu robí výter mužovi počas testovania na ochorenie COVID-19 v stane pred univerzitnou nemocnicou vo švédskom meste Lund, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súčasný modelový priebeh sa zakladá na počte nakazených, ktorých v krajine zaznamenali medzi 24. augustom a 6. novembrom, a ďalších premenných.

Štokholm 26. novembra (TASR) - Druhá vlna pandémie koronavírusu by mala Švédsko zasiahnuť uprostred decembra, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie tamojších zdravotníckych úradníkov. Tí tvrdia, že priebeh pandémie bude závisieť od toho, ako bude verejnosť dodržiavať sociálne dištančné odporúčania.

Prísnejšie opatrenia, ktoré v krajine zaviedli uprostred októbra, však mohli dopomôcť k spomaleniu šírenia ochorenia COVID-19, keďže tamojší úrad verejného zdravotníctva uviedol, že nákaza by mala dosiahnuť svoj vrchol v nadchádzajúcich týždňoch.

"Veríme, že týmto spôsobom dokážeme ovplyvniť vývoj pandémie," uviedol šéf zdravotníckeho úradu Johan Carlson.

Dodal však, že modelový priebeh pandémie, za ktorým stojí jeho úrad, nie je predpoveďou vývinu pandémie a závisí od toho, ako bude verejnosť dodržiavať spomínané odporúčania. Ak obyvatelia nebudú dodržiavať odporúčania, vývoj pandémie bude horší, dodal.

Súčasný modelový priebeh sa zakladá na počte nakazených, ktorých v krajine zaznamenali medzi 24. augustom a 6. novembrom, a ďalších premenných.

Švédsko vo štvrtok zaznamenalo 5841 nových prípadov nákazy, na ktorej následky zomrelo 67 ľudí. Celkovo v krajine v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 6622 úmrtí, čo je v prepočte na počet obyvateľov oveľa vyššia miera úmrtí, akú zaznamenali v susednom Nórsku, Dánsku a Fínsku, kde na jar oproti Švédsku zaviedli prísnejšie lockdownové opatrenia. Dosiaľ vo Švédsku zaznamenali 236.355 prípadov nákazy.