Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Druhý podozrivý z útokov nožom v Saskatchewane zomrel po zatknutí

Policajt kráča na mieste útoku nožom v kanadskom meste Weldon 4. septembra 2022. Foto: TASR/AP

K sérii útokov, ktoré si v nedeľu 4. septembra vyžiadali 10 mŕtvych a 18 zranených, došlo v odľahlej domorodej komunite James Smith Cree Nation a v neďalekej obci Weldon v provincii Saskatchewan.

Ottawa 8. septembra (TASR) – Druhý podozrivý zo série útokov nožom v kanadskej provincii Saskatchewan zomrel krátko po stredajšom zatknutí. Uviedli to v noci na štvrtok miestne médiá s tým, že muž zomrel na následky zranení, ktoré si sám spôsobil, píše agentúra AP.

K sérii útokov, ktoré si v nedeľu 4. septembra vyžiadali 10 mŕtvych a 18 zranených, došlo v odľahlej domorodej komunite James Smith Cree Nation a v neďalekej obci Weldon v provincii Saskatchewan.

Prvý z podozrivých, Damien Sanderson, bol v pondelok nájdený mŕtvy na poli neďaleko dejiska masakry. Podľa polície mal na tele zranenia, ktoré si nespôsobil sám a preveruje sa verzia, že mu ich spôsobil druhý podozrivý - jeho brat Myles Sanderson.

Toho v stredu zadržali - po rozsiahlom pátraní prebiehajúcom v troch kanadských provinciách - neďaleko mesta Rosthern v Saskatchewane, vzdialeného asi 100 kilometrov od miesta masakry, oznámila polícia.

Krátko nato však miestne médiá informovali, že 32-ročný Myles Sanderson krátko po zadržaní zomrel. Stalo sa tak po naháňačke, počas ktorej policajti vytlačili z cesty ukradnuté vozidlo, v ktorom sa snažil uniknúť. Podozrivý si následne údajne spôsobil bližšie nešpecifikované zranenia, na následky ktorých zomrel. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Séria útokov nožom v provincii Saskatchewan bola jedným najhorších masakrov v dejinách Kanady, ktorá na rozdiel od susedných Spojených štátov nie je zvyknutá na takéto prejavy násilia.

Polícia zatiaľ nepozná motív útokov. Niektoré obete si páchateľ, respektíve páchatelia zrejme vybrali zámerne, zatiaľ čo iné len náhodne. Medzi mŕtvymi sú šiesti muži a štyri ženy vo veku od 23 do 78 rokov. Až na jednu výnimku boli všetci príslušníkmi domorodého (indiánskeho) kmeňa Kríov. Spomedzi 18 zranených je stále hospitalizovaných desať, z ktorých traja sú v kritickom stave, uvádzajú miestne úrady.