Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Družicové snímky svedčia o zväčšovaní pohrebísk pri Mariupole

Na videosnímke ruského ministerstva obrany vydanej vo štvrtok 19. mája 2022, ruskí vojaci (vľavo) kontrolujú batožinu ukrajinským vojakom, ktorí opustili oceliarne Azovstaľ obliehané niekoľko týždňov ruskou armádou v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Prístavné mesto Mariupol začali ruské jednotky obliehať krátko po začiatku invázie na územie Ukrajiny. Úplne ho ovládli až v máji, keď sa ukrajinskí obrancovia mesta vzdali do ruského zajatia.

Washington/Londýn 9. novembra (TASR) - V blízkosti prístavného mesta Mariupol na východe Ukrajiny bolo od júna vykopaných viac ako 1500 nových hrobov. Informovala o tom britská stanica BBC, pričom pripomenula, že Mariupol, ktorý sa nachádza v administratívnom regióne Donecká oblasť, okupujú ruské jednotky už od mája.

Nové hroby vznikli v troch lokalitách: Staryj Krym, Manhuš a Vynohradne. Rozloha týchto pohrebísk sa od jari neustále rozrastá, čo dokazujú aj družicové snímky spoločností Maxar a Planet Labs PBC. Len od júna tam pribudlo ďalších 1500 hrobov.

Agentúra AP vo svojej stredajšej správe informovala, že od začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo 24. februára, bolo len na cintoríne v meste Staryj Krym vykopaných viac než 4600 hrobov.

Odborníci súčasne nedokážu určiť, koľko tiel je v nich pochovaných a kedy k pochovaniu došlo.

Prístavné mesto Mariupol začali ruské jednotky obliehať krátko po začiatku invázie na územie Ukrajiny. Úplne ho ovládli až v máji, keď sa ukrajinskí obrancovia mesta vzdali do ruského zajatia.

Počas týždňov ostreľovania a bombardovania bola veľká časť mesta zničená. Boje o mesto si vyžiadali najmenej 25.000 obetí. Ďalších do 7000 ľudí zahynulo pod troskami zničených domov. Pred vojnou mal Mariupol takmer pol milióna obyvateľov.

Britské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že ruské jednotky začali v úseku medzi Mariupolom a Starým Krymom budovať obranné štruktúry – vrátane protitankových v tvare pyramídy a známych ako "dračie zuby".

Britské ministerstvo neuviedlo zdroj svojich informácií, ale dodalo, že ruské ozbrojené sily "vyvíjajú značné úsilie" na opevnenie svojich línií na okupovaných ukrajinských územiach – pravdepodobne v snahe zabrániť akémukoľvek rýchlemu postupu ukrajinských jednotiek.