Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Družicové zábery: Ruská letecká základňa na Kryme je ťažko poškodená

Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Planet Labs letecká základňa Saky pri Novofedorivke na západe Krymu po sérii výbuchov, pri ktorých zahynul jeden človek v utorok 9. augusta 2022. Družicové zábery zachytávajú po explóziách zo začiatku týždňa rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel. Satelitné zábery zachytávajú veľké oblasti spálenej zeme, ktorá ostala po požiaroch, ktoré vypukli. Foto: TASR/AP

Väčšina kráterov je v tej časti leteckej základne, kde boli lietadlá zaparkované pod holým nebom – ďaleko od krytých hangárov.

Simferopol 11. augusta (TASR) - Družicové zábery zachytávajú po explóziách zo začiatku týždňa rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni Saky na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Informoval o tom vo štvrtok portál britskej stanice BBC.

Na ruskom vojenskom letisku Saky pri Novofedorivke na západe Krymu došlo v utorok 9. augusta k sérii výbuchov, pri ktorých zomrel jeden človek.

Ukrajina sa neprihlásila k zodpovednosti za ne, ale tieto nové dôkazy naznačujú, že mohlo ísť o cielený útok.

Satelitné zábery americkej spoločnosti Planet Labs zachytávajú veľké oblasti spálenej zeme, ktorá ostala po požiaroch, ktoré vypukli.
Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Planet Labs letecká základňa Saky pri Novofedorivke na západe Krymu po sérii výbuchov, pri ktorých zahynul jeden človek v utorok 9. augusta 2022.
Foto: TASR/AP

Hlavné vzletové a pristávacie dráhy na ruskej vojenskej základni na Kryme sa zdajú neporušené, ale podľa záberov je poškodených a zničených aspoň osem lietadiel a jasne vidieť aj niekoľko kráterov.

Väčšina kráterov je v tej časti leteckej základne, kde boli lietadlá zaparkované pod holým nebom – ďaleko od krytých hangárov.